Karbon nanotüp takviyeli AYPE/SAN termoplastik nanokompozitler: termo-mekanik ve elektromanyetik girişim kalkanlama özellikleri - Divan, Onur; Yıldırım, Ferhat; Eskizeybek, Volkan (İdris Karagöz, 2024)
Farklı işlevlere sahip yapısal polimer kompozitlerin geliştirilmesi yaygın bir araştıma alanı haline gelmiştir. Yenilikçi bir malzeme çözümü, farklı yapısal ve elektriksel özelliklere sahip iki farklı yapılı nanokompozitlerdir. Bu çalışmada, karbon nanotüp takviyeli düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) ve termoplastik matris olarak stiren akrilonitril (SAN) ile nanokompozit bir yapı üretilmiştir. Nanokompozitlerin üretiminde enjeksiyon kalıplama yöntemi kullanılmıştır. Nanokompozitlerin termo-dinamik ve elektromanyetik kalkanlama özellikleri incelenmiştir. Saf SAN'a eklenen AYPE/MWCNT oranı arttıkça, depolama modülü beklendiği gibi azalmış ve MB50 numunesi için depolama modülü %50'lik bir düşüşle 1,24 GPa olarak belirlenmiştir. İki fazlı termoplastik kompozit için perkolasyon eşiği ağırlıkça %10 karbon nanotüp içeren MB50 numunesi için elde edilmiştir. Ayrıca, ağırlıkça %15 karbon nanotüp içeren MB75 numunesi 37 dB'lik bir EMSE değerine ulaşmıştır.

A prevalent area of research is the development of structural polymer composites with diverse functions. An ingenious material solution is two-phased nanocomposites with distinctive structural and electrical characteristics. This study produced a nanocomposite structure with carbon nanotube-reinforced low-density polyethylene (LDPE) and styrene acrylonitrile (SAN) as a thermoplastic matrix. The injection molding method was used in the production of nanocomposites. Thermo-dynamic and electromagnetic shielding properties of the nanocomposites were investigated. As the LDPE/MWCNT ratio added to pure SAN increased, the storage modulus decreased as expected, and the storage modulus for the MB50 sample was determined as 1.24 GPa with a 50% decrease. The percolation threshold for the two-phase thermoplastic composite was obtained for the MB50 sample containing 10 wt% carbon nanotubes. In addition, the MB75 sample containing 15 wt% carbon nanotubes reached an EMSE value of 37 dB.
Carbon nanotube reinforced LDPE/SAN thermoplastic nanocomposites: thermo-mechanical and electromagnetic interference shielding properties
FYL-2022-3841
Keywords: Material Design and Behaviors; Malzeme Tasarım ve Davranışları