Hava kirliliğinin kontrolünde biyolojik prosesler - Hamıdy, Basır Ahmad (Bursa Teknik Üniversitesi, 2024)
Hava kirliliği, halk sağlığı ve çevre üzerinde zararlı etkileri olan acil bir küresel sorundur. Hava kirliliği kontrolüne yönelik geleneksel yöntemler genellikle mekanik ve kimyasal süreçleri içerir ancak bunların etkililik ve sürdürülebilirlik açısından sınırlamaları vardır. Son yıllarda, biyolojik süreçlerin hava kirliliği kontrolünde uygulanabilir çözümler olarak araştırılmasına ilgi artmaktadır. Bu çalışma, biyolojik süreçlerin hava kirliliğini azaltmadaki rolünü araştırmayı, mekanizmalarını, etkinliklerini ve potansiyel uygulamalarını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu tezde kullanılan araştırma metodolojisi, biyolojik süreçler ve hava kirliliği kontrolü ile ilgili mevcut literatürün, bilimsel çalışmaların ve vaka analizlerinin kapsamlı bir incelemesini içermektedir. Mikrobiyal bozunma, fitoremediasyon ve ekolojik etkileşimler dahil olmak üzere çeşitli biyolojik mekanizmalar ayrıntılı olarak incelenmektedir. Analiz, farklı çevresel bağlamlarda biyolojik yaklaşımların fizibilitesini ve etkinliğini değerlendirmek için hem teorik çerçeveleri hem de ampirik kanıtları kapsamaktadır. Bu tezin bulguları, hava kirliliğinin kontrolünde biyolojik süreçlerin önemli potansiyelini vurgulamaktadır. Mikrobiyal bozunma, hidrokarbonlar ve uçucu organik bileşikler gibi kirleticilerin parçalanmasında umut vaat etmektedir. Kirletici maddeleri absorbe etmek ve metabolize etmek için bitkilerin kullanımını içeren fitoremediasyonun kentsel ortamlardaki hava kalitesini iyileştirmede etkili olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca ekosistemlerin restorasyonu ve biyolojik çeşitliliğin korunması, doğal süreçler yoluyla hava kalitesinin artırılmasında önemli rol oynamaktadır. İleriye dönük olarak, biyolojik süreçleri ana akım hava kirliliği kontrol stratejilerine entegre etmek çok önemlidir. Biyolojik yaklaşımların daha geniş ölçekte uygulanmasını kolaylaştırmak için araştırmacılar, politika yapıcılar ve paydaşlar arasındaki işbirliği gereklidir. Genetiği değiştirilmiş organizmaların geliştirilmesi ve hedeflenen kirleticilerin uzaklaştırılması için mikrobiyal toplulukların geliştirilmesi de dahil olmak üzere biyolojik süreçlerin optimizasyonunu keşfetmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ek olarak, hava kirliliği kontrolüne yönelik biyolojik çözümleri destekleyen sürdürülebilir uygulamaların benimsenmesini teşvik etmek için halkın bilinçlendirilmesi ve eğitim girişimleri oldukça önem arz etmektedir.

Air pollution is an urgent global problem with harmful effects on public health and the environment. Traditional methods for air pollution control often involve mechanical and chemical processes, but these have limitations in terms of effectiveness and sustainability. In recent years, there has been increasing interest in investigating biological processes as feasible solutions in air pollution control. This study aims to investigate the role of biological processes in reducing air pollution, examining their mechanisms, effectiveness and potential applications. The research methodology used in this thesis includes a comprehensive review of existing literature, scientific studies and case studies regarding biological processes and air pollution control. Various biological mechanisms, including microbial degradation, phytoremediation, and ecological interactions, are examined in detail. The analysis covers both theoretical frameworks and empirical evidence to evaluate the feasibility and effectiveness of biological approaches in different environmental contexts. The findings of this thesis highlight the significant potential of biological processes in controlling air pollution. Microbial degradation shows promise in breaking down pollutants such as hydrocarbons and volatile organic compounds. Phytoremediation, which involves the use of plants to absorb and metabolize pollutants, has proven effective in improving air quality in urban environments. Additionally, restoration of ecosystems and preservation of biodiversity play an important role in improving air quality through natural processes. Going forward, it is crucial to integrate biological processes into mainstream air pollution control strategies. Collaboration between researchers, policymakers, and stakeholders is necessary to facilitate broader application of biological approaches. Further research is needed to explore the optimization of biological processes, including the development of genetically modified organisms and the enhancement of microbial communities for the removal of targeted pollutants. Additionally, public awareness and education initiatives are essential to encourage the adoption of sustainable practices that support biological solutions for air pollution control.
Biological processes in the control of air pollution
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering