2020 ve 2022 Yıllarında Gerçekleştirilen İki Ölçümde Değişen Şartlara Bağlı Olarak Yabancı Düşmanlığı Hakkında Nicel Bir Araştırma - Şimşek, Rıdvan; Dağ, Adem; Ersoy, Ali Fuat (My University, 2022)
Yabancı düşmanlığı korku, kaygı ve endişe kelimelerini içinde barındıran karmaşık bir kavramdır. Yabancı düşmanlığı; ön yargı, dışlama, ötekileştirme gibi davranışlarla sosyal hayatta var olmaktadır. Bugün dünya da her yedi kişiden bir tanesi göçmen konumundadır ve çeşitli sebeplerle doğdukları ve büyüdükleri mekanlardan ayrılmak zorunda kalmışlardır. Bu nedenle bu araştırma önemlidir. Araştırmanın amacı Türkiye’de 2020 ve 2022 yılları arasında yaşanan sosyal ve ekonomik şartlara bağlı olarak Yabancı Düşmanlığı (Zenofobi) seviyesindeki değişimi ortaya çıkartmaktır. Aynı zamanda Yabancı Düşmanlığı (Zenofobi)’nin hangi değişkenlerden etkilendiğini ortaya çıkartmak bu araştırmanın bir diğer amacıdır. Araştırma niceliksel desende tasarlanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Yabancı Düşmanlığı (Zenofobi) Ölçeği (YDO) kullanılmıştır. Araştırma verileri gelişi güzel örneklem yöntemi ile web anket uygulaması tekniğiyle toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 25 Programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın anlamlılık seviyesi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma verilerinin iki kategorili değişkenleri t testi ile ikiden fazla kategorili değişkenleri ANOVA testi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda 2020’de ve 2022’de gerçekleştirilen iki farklı ölçümde Türkiye’nin yaşadığı sosyal ve ekonomik değişimlere bağlı olarak Yabancı Düşmanlığı (Zenofobi) puanlarının arttığı sonucu bulunmuştur. Çevre ülkelerdeki artan siyasi istikrarsızlıklar düzensiz göçe neden olmaktadır. Türkiye’de Yabancı düşmanlığına karşı geçici koruma kapsamındaki sığınmacılar ile ilgili sosyal politikaların oluşturulması önerilmektedir.
Keywords: Sosyal Çalışma; Etnik Çalışmalar; Kültürel Çalışmalar; Sosyoloji; Davranış Bilimleri