MİLLİYETÇİLİĞİN TÜRK SOLU ÜZERİNE ETKİLERİ: TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ ÖRNEĞİ - Mert, Melek Kaymaz (Hüzeyfe Süleyman ARSLAN, 2022)
Günümüzde milliyetçilik kavramı genellikle sağ ideolojilerle bağdaştırılırken, solculuk ise milliyet duygusundan yoksun evrensel bir vatandaşlık anlayışına inanan ve daha çok sınıfsal ayrımlar üzerinde konumlanan bir görüş olarak düşünülmektedir. Türk solunun geçirdiği tarihi evrelere bakıldığında, bazı radikal sol düşünce biçimleri hariç, milliyetçi fikirlerin sol ideolojiyle bir arada olduğu görülmektedir. Türk solu tarihsel süreç içerisinde çoğunlukla sömürge karşıtı görüşleri üzerinden milliyetçiliğe vurgu yapmıştır. Atatürk ve Cumhuriyet’in kurucu kadrosunun milliyetçi ve tam bağımsız Türkiye düşünceleri ve söylemleri, Türk solu üzerinde her daim büyük etkiye sahip olmuştur. 1961 yılında kendini ezilen işçi sınıfının bir temsilcisi olarak tanımlayan bir parti olarak kurulan Türkiye İşçi Partisi solcu bir çizgiye sahip olmuş, TBMM’ye milletvekili seçtirebilmiş tek sosyalist parti olarak dikkati çekmiştir. Ancak Türkiye İşçi Partisi’nin kuruluşu, geçirdiği evreler ve parti üyelerinin söylemlerine bakıldığında milliyetçi görüşle ne kadar bağdaştığı açıktır. Bu çalışmanın amacı milliyetçi görüşün Türk solu üzerindeki etkisini Türkiye İşçi Partisi üzerinden okumaktır.

Today, the concept of nationalism is generally associated with right-wing ideologies, while leftism is thought to be a view that believes in a universal citizenship understanding devoid of nationality and is more positioned on class distinctions. When we look at the historical phases of the Turkish leftism, it is seen that nationalist ideas coexist with leftist ideology, except for some radical leftist forms. The Turkish left mostly emphasized nationalism through its anti-colonial views. The nationalist and fully independent Turkey thoughts and discourses of Atatürk and the founding staff of the Republic have always had a great impact on the Turkish left. Established in 1961 as a party that defines itself as a representative of the oppressed working class, the Workers' Party of Turkey has a left-wing line and has drawn attention as the only socialist party that was able to elect a member of Turkish Parliament. However, when the establishment of the Workers' Party of Turkey, the phases it went through and the discourses of the party members are examined, it is clear how much it is compatible with the nationalist view. The aim of this study is to read the effect of the nationalist view on the Turkish left through the Workers' Party of Turkey.
THE EFFECTS OF NATIONALISM ON THE TURKISH LEFT: THE CASE OF THE TURKISH WORKERS’ PARTY