SPORUN FİZİKSEL ENGELLİ BİREYLERİN SOSYALLEŞMELERİNE OLAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - Bastık, Canan; Erkan, Mert; Gümüşdağ, Hayrettin (Ankara University, 2023)
Bu araştırmanın amacı; fiziksel engelli bireylerin toplumsal hayata katılımında sporun etkisinin ve engelli sporcuların, engelli bireylere nasıl rol model olarak, sosyalleşmelerine katkıda bulunduğunun incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda literatürde yapılan çalışmalar araştırılmış ve derlenmiştir. Engellilik bireylerin fiziksel aktivitelere ve top lumsal hayata katılımını genellikle olumsuz etkileyen bir kavram olarak görülmektedir. Ülkemizde ve Dünya genelinde genellikle engelli bireyler fiziksel aktivitelerden kaçınır, toplumsal hayata uzak, içine kapanık bir hayat yaşamayı tercih edebilmektedirler. Ancak engelli olmayı spor yapmak için bir engel olarak görmeyen engelli bireyler, gayretleriyle hem sportif faaliyetlere katılmakta hem başarılı sporcular olabilmekte hem de toplumsal hayata adapte olabilmektedirler. Aynı zamanda, sporcu engelli bireyler, diğer engelli bireylere rol model olmakta ve engellerinden çekinmeden toplumsal hayata adapte olmasına katkıda bulunmaktadırlar. Bu çalışmada fiziksel engelli sporcuların toplumsal hayata katılımlarında sporun etkisi ilgili geçmiş yıllardan günümüze bu konuda yapılmış olan çalışmalar literatürde taranmış, derlenmiş ve önerilerde bulunulmuştur. Engellilerin sporun hayatın her sürecinde yer alması, engelli farkındalığının artması ve spor yapması için önemlidir. Engelli çocuklar, engellilik algısını azaltabilir ve onları eğitim kurumlarında engelli sporları hakkında bilgilendirebilir. Seviyelerine uygun eğitimler, seminerler ve çeşitli çalışmalar düzenlemek spor yapmalarını ve rol model olmalarını sağlayabilir.

The purpose of this research; The aim of this study is to examine the effect of sports on the participation of physically disabled athletes in social life and how disabled athletes contribute to their socialization as role models for disabled individuals. For this purpose, studies in the literature were researched and compiled. Disability is generally seen as a concept that negatively affects individuals' participation in physical activities and social life. In our country and around the world, people with disabilities generally avoid physical activities and prefer to live an introverted life away from social life. However, disabled individuals who do not see being disabled as an obstacle to doing sports can participate in sports activities, become successful athletes and adapt to social life with their efforts. At the same time, athletes with disabilities become role models for other disabled individuals and contribute to their adaptation to social life without being afraid of their disabilities. In this study, the literature on the effect of sports on the participation of physically disabled athletes in social life was reviewed, compiled and suggestions were made. It is important for the disabled to take part in sports in every process of life, to increase the awareness of the disabled and to do sports. Disabled children can reduce the perception of disability and inform them about disability sports in educational institutions. Organizing trainings, seminars and various studies suitable for their level can enable them to do sports and become role models.
INVESTIGATION OF THE EFFECT OF SPORTS ON THE SOCIALIZATION OF PHYSICALLY DISABLED INDIVIDUALS
Keywords: Sports Medicine; Spor Hekimliği