BULGARİSTAN’DAN GERÇEKLEŞEN DIŞA GÖÇÜN ÜLKEYE SOSYAL VE EKONOMİK ETKİLERİ - Demir, Mustafa (Bursa Teknik Üniversitesi, 2019)
1990’lı yıllarla birlikte Bulgaristan’dan yurtdışına yoğun bir göç gözlenmeye başlamıştır. Bahsi geçen göçler ilk aşamada yasadışı (belgesiz) göç kategorisindeyken daha sonraki dönemlerde AB üyeliğinin getirdiği olanaklar çerçevesinde yasallaşmıştır. Temel motivasyonunu ekonomik kaygıların oluşturduğu bu göç akımları, ülke üzerinde birtakım olumlu ve olumsuz etkiler göstermektedir. Öncelikle ülkenin nüfusunda ciddi oranda bir düşüşe yol açan göç, işgücü piyasalarında kıtlıklara ve sosyal sermaye kaybına neden olmaktadır. Tüm bunlarla birlikte olumlu olarak ülkeye giren göçmen dövizlerinde artış yaşanmış, göçmen dövizlerinin, hane halklarının yoksulluğa karşı korunması bağlamında olumlu etkileri olmuştur. Sosyal anlamda ise birtakım olumlu ve olumsuz noktalara rastlamak mümkünken olumsuz noktalar daha ön plandadır. Bunlar nüfusun yaşlanması, boşanma oranlarının artması gibi sıralanabilmekteyken yükselen ırkçılığı da bunların arasında saymak mümkündür. Çalışma, ülkemizde daha önce incelenmeyen bir alan üzerinde oluşu itibariyle literatüre katkı sağlanması amacıyla kaleme alınmıştır.
Keywords: Economics; Ekonomi [EN] Sociology; Sosyoloji