Bursa, Paşalar Köyünde kadın olmak - Özdemir, Selin (Bursa Teknik Üniversitesi, 2025)
Bu araştırma, kırsal alanda kadının toplumsal konumunu ve değişen kırsal yapının kadın üzerindeki etkilerini sosyolojik bir perspektifle ele almaktadır. Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Paşalar köyünde gerçekleştirilen araştırma, kadınların gündelik yaşam pratikleri, toplumsal cinsiyet rolleri ve ekonomik üretimdeki görünmez emekleri üzerinden değerlendirilmiştir. Araştırmada, kırsal yaşamın ataerkil değerlerle biçimlenen yapısının kadını nasıl ikincilleştirdiği ve değersizleştirdiği incelenmektedir. Bununla birlikte, kırsalda modernleşme ve toplumsal dönüşümlerin kadın kimliği üzerinde yarattığı değişimler analiz edilmiştir. Söz konusu amaç doğrultusunda yapılan araştırmada, nitel araştırma yöntemi kullanılmış; derinlemesine mülakatlar ve katılımlı gözlem yoluyla elde edilen veriler, kadınların hem toplumsal hem de bireysel düzeyde yaşamış oldukları görünmezlik ve değersizlik deneyimlerini ortaya koymaktadır. Bulgular, kırsal alanda kadının üretimdeki merkezi rolüne rağmen, karar alma süreçlerinden dışlandığını; ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda ikincil konumda yer aldıklarını göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Kırsalda kadın olmak, Paşalar köyü, Köylü kadınının değersizleştirilmesi.

This research examines the social position of women in rural areas and the effects of the changing rural structure on women from a sociological perspective. The research, conducted in the Paşalar village of Bursa's Mustafakemalpaşa district, was evaluated based on women's daily life practices, gender roles, and invisible labor in economic production. The research examines how the structure of rural life shaped by patriarchal values subordinates and devalues women. In addition, the changes that modernization and social transformations in rural areas have created on women's identity have been analyzed. In the research conducted for this purpose, qualitative research method was used; the data obtained through in-depth interviews and participant observation reveal the invisibility and worthlessness experiences of women at both social and individual levels. Findings show that despite the central role of women in production in rural areas, they are excluded from decision-making processes and are in a secondary position in economic, social and cultural areas. Keywords: Being a woman in rural areas, Pasalar village, Devaluation of peasant women.
Being a women in Pasalar Village, Bursa
Keywords: Sosyoloji; Sociology