Çoklu Kimlikler, Politik Ekonomi ve Medya - Kiraz, Ersel (Kocaeli Üniversitesi, 2025)
"Intersectionality, Political Economy, and Media" kitabı, Carolyn M. Byerly tarafından yazılmış ve medya çalışmaları alanına kesişimsel bir bakış açısı sunan değerli bir eser. Kitap, toplumsal cinsiyet, ırk ve sınıf analizlerini medya politik ekonomisi çerçevesinde birleştirerek, medyanın toplumsal eşitsizlikleri nasıl yeniden ürettiğini ve güç yapılarını nasıl şekillendirdiğini inceliyor. Byerly, feminist teori ve eleştirel ırk teorilerini politik ekonomi yaklaşımıyla sentezliyor. Kitap, medya sahipliği, emek süreçleri, iletişim politikaları, teknolojik dönüşümler ve medya içeriklerinin üretiminde bu üç faktörün nasıl kesiştiğini ele alıyor. Özellikle medya organizasyonlarının yapısı ve bu yapıların toplumsal eşitsizliklere etkisi üzerinde duruyor. Kitap ayrıca, medyada temsil edilen grupların hakları, fırsat eşitliği ve erişim konularındaki mücadelesine dair örnekler sunuyor. Byerly, medya sektöründeki küreselleşme, dijitalleşme ve neoliberal politikaların işçi sınıfı, kadınlar ve azınlıklar üzerindeki etkilerini derinlemesine analiz ediyor. "Intersectionality, Political Economy, and Media" medya çalışmalarında eleştirel bir perspektif geliştirmek isteyenler için temel bir kaynak olup, medya politikası, kültürel üretim ve sosyal adalet arasındaki ilişkiyi anlamak için önemli bir rehber.
Keywords: Media Studies; Basın Çalışmaları [EN] Journalism Studies; Gazetecilik Çalışmaları [EN] Communication Studies; İletişim Çalışmaları [EN] Mass Media; Kitle İletişimi [EN] Media Industry Studies; Medya Endüstrisi Çalışmaları