Çocuk Gelişimi Öğrencilerine Verilen Çocukta Yabancı Cisim Aspirasyonuna Bağlı Solunum Yolu Tıkanıklığında İlk Yardım Eğitiminin Etkinliğinin Değerlendirilmesi - Kurtoğlu, Şeyma Zeyrek; Pehlivan, Melike; Levent, Filiz; Erdal, Eda; Gürçay, Hümeyra (TURKISH MEDICAL ASSOCIATION, 2025)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Çocuk Gelişimi Programı öğrencilerine verilen “Çocuklarda Yabancı Cisim Aspirasyonuna Bağlı Solunum Yolu Tıkanıklığında İlk Yardım” eğitiminin, öğrencilerin bilgi düzeyleri üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Veri toplama sürecinde, literatüre dayalı olarak hazırlanan ve uzman görüşü doğrultusunda son şekli verilen, öğrencilerin sosyodemografik bilgilerini ve çocuklarda yabancı cisim aspirasyonuna bağlı hava yolu tıkanıklıklarında ilk yardım bilgi düzeylerini ölçen bir anket formu kullanılmıştır. Verilerin analizi, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 27.0 programı ile gerçekleştirilmiştir. Analiz öncesinde, sayısal verilerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov, Shapiro-Wilk, Skewness (çarpıklık) ve Kurtosis (basıklık) testleri ile birlikte Histogram ve Q-Q Plot grafiklerinden faydalanılarak değerlendirilmiştir. Veri analizinde, iki bağımsız grup karşılaştırmalarında “Independent Sample t testi” ve grup içi karşılaştırmalarda “Paired Sample t testi” kullanılmıştır. Tüm testlerde istatistiksel anlamlılık düzeyi p

Objective: This study aimed to evaluate the effect of the “First Aid in Respiratory Tract Obstruction Due to Aspiration of Foreign Body in Children” training given to Child Development Program students on their knowledge levels. Method: In the data collection process, a questionnaire form, which was prepared based on the literature and finalized in line with expert opinions, was used to measure students' sociodemographic information and their knowledge levels of first aid in airway obstructions due to foreign body aspiration in children. The data was analyzed using SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 27.0 software. Before the analysis, the conformity of numerical data to normal distribution was evaluated using Kolmogorov-Smirnov, Shapiro-Wilk, Skewness, Kurtosis tests, as well as Histogram and Q-Q Plot graphs. In data analysis, the "Independent Sample t-test" was used for comparisons between two independent groups, and the "Paired Sample t-test" was used for intra-group comparisons. The statistical significance level was accepted as p
Evaluation of the Effectiveness of First Aid Training in Respiratory Tract Obstruction Due to Aspiration of Foreign Body in Children Given to Child Development Students
1919B012315150
Keywords: Health and Community Services; Sağlık ve Toplum Hizmetleri