İzmir ili biyogaz potansiyeli ve Türkiye ekonomisine katkısı - Oflaz, Aslıhan Temel (Bursa Teknik Üniversitesi, 2023)
Fosil kökenli kaynakların Dünyada ve Türkiye 'de azalması, hızlı nüfus artışı, günümüzde yaşanan iklimsel kaygılar, sürekli büyüyen sanayi ve teknolojik gelişmelerin hız kazanması enerjiye olan ihtiyacı artırmaktadır. Artan bu ihtiyacı karşılayabilmek için yenilenebilir enerji olan çevre dostu kaynaklara yönelim artmaktadır. Bitkisel ve hayvansal atıkların en çok bertaraf edildiği yöntem olan biyogaz, yenilenebilir enerji kaynaklarının en etkilisidir. İzmir ili tarım ve hayvancılık alanı ve sektörü açısından Türkiye'nin büyük illeri arasında yer almaktadır. İzmir'de 280 bin hektar olan sulanabilir tarım arazisi, tarım alanlarının %82 'sini oluşturmaktadır. Büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvancılığının yoğun olarak yapıldığı İzmir'de 54170 adet hayvan işletmesi bulunmaktadır. İşletmelerden kaynaklanan yıllık 10,75 milyon ton yaş atık elde edilmektedir. Oluşan bu atıklar işletmeler için çeşitli problemlere yol açar. Problemlerin en güzel çözümü ise atıkların biyogaz üretiminde değerlendirilmesidir. İzmir İli hayvansal atıklar için yapılan hesaplamalarda toplam 12.836.649 ton/yıl atık oluşmaktadır. Oluşan bu atıklardan 1.291.163 ton.KM/yıl da kuru madde elde edilmektedir ve elde edilen bu kuru maddeden ise 258.232.600 m3/yıl biyogaz oluşumu söz konusudur. Bu da göstermektedir ki İzmir için hayvansal atıklardan 1.627.777,77 MWh/yıl elektrik enerjisi üretim potansiyeli mevcuttur. Bitkilerden elde edilen 2.699.369 ton/yıl atıktan ise enerji eşdeğeri hesaplandığında 88.141.699 GJ/yıl olarak bulunmuştur. Yapılan bu çalışmada belirlenen atık miktarlarına göre, atık enerjisinin %92'si İzmir'de yetişen mısır bitkisinden karşılanmaktadır. İzmir'de bitkisel atıklardan yaklaşık olarak 88,15 PJ ısıl değeri ortaya çıkarken, hayvansal atıklardan ise 5,86 PJ enerji açığa çıkmaktadır.

The decrease in fossil-based resources in the world and in Turkey, rapid population growth, climatic concerns today, and the acceleration of ever-growing industry and technological developments increase the need for energy. In order to meet this increasing need, the orientation towards environmentally friendly sources, which are renewable energy, is increasing. Biogas, which is the method in which plant and animal wastes are disposed the most, is the most effective of renewable energy sources. The province of İzmir is among the largest provinces of Turkey in terms of agriculture and animal husbandry area and sector. The irrigable agricultural land of 280 thousand hectares in İzmir constitutes 82% of the agricultural areas. There are 54170 animal enterprises in İzmir, where cattle, sheep and poultry farming are intense. 10.75 million tons of wet waste is generated annually from businesses. These wastes cause various problems for businesses. The best solution to the problems is the evaluation of wastes in biogas production. In the calculations made for animal wastes in İzmir, a total of 12,836.649 tons/year of waste is generated. 1,291,163 tons.KM/year of dry matter is obtained from these wastes and 258,232,600 m3/year of biogas is formed from this dry matter. This shows that İzmir has a potential to generate 1.627,777,77 MWh/year electrical energy from animal waste. When the energy equivalent is calculated from 2.699.369 tons/year of waste obtained from plants, it is found as 88.141.699 GJ/year. According to the amount of waste determined in this study, 92% of the waste energy is met from the corn plant grown in İzmir. While the thermal value of approximately 88.15 PJ is generated from vegetable wastes in İzmir, 5.86 PJ energy is generated from animal wastes.
Izmir province biogas potential and its contribution to Turkish economy
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering