Üniversite öğrencilerinin hayat boyu öğrenme bağlamında uzaktan eğitime yönelik tutum ve görüşlerinin incelenmesi - Ünver, Ebru Güliz (Bursa Teknik Üniversitesi, 2025)
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin hayat boyu öğrenme kapsamında uzaktan eğitime yönelik tutum düzeylerini ve görüşlerini incelemektir. Araştırmanın problemi çerçevesinde karma araştırma yöntemi kullanılmış ve nicel ve nitel araştırma tekniklerinin sıralı kullanıldığı açıklayıcı desenden yararlanılmıştır. Bu doğrultuda, üniversite öğrencilerinin tutum düzeylerini belirlemek üzere nicel araştırma yöntemi olarak tarama deseni uygulanmış ve üniversite öğrencilerinin görüşlerini belirlemek üzere nitel çalışma yöntemi olarak fenomenolojik desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, Bursa Uludağ ve Bursa Teknik üniversitelerindeki öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmanın nicel verilerini toplamak için "Hayat Boyu Öğrenmede Uzaktan Eğitim Tutum Ölçeği" ve nitel verilerini toplanmasında için açık uçlu görüşme formu kullanılmıştır. Veri toplama sürecinde, ölçek çalışması için kolayda örnekleme ile seçilen 356 üniversite öğrencisine ve görüşme formu için amaçlı örneklemle seçilen 15 üniversite öğrencisine ulaşılmıştır. Veriler, online ortamda Google Formlar uygulaması üzerinden iletilerek toplanmıştır. Çalışmanın analiz sürecinde, analize uygun olmayan formlar çıkartıldıktan sonra 341 katılımcının yanıtlarının analizi için IBM SPSS istatistik 25 paket programından yararlanılmıştır. Bu süreçte betimsel istatistikler, bağımsız gruplar t-testi ve ANOVA uygulanmıştır. Nitel veriler için ise 15 katılımcının yanıtları içerik ve betimsel analiz kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma problemi çerçevesinde elde edilen en temel bulgu, üniversite öğrencilerinin hayat boyu öğrenme bağlamında uzaktan eğitime yönelik tutum düzeyinin ne olumlu ne de olumsuz düzeyde bulunmuş olmasıdır. Üniversite öğrencilerinin tutum düzeyi yaş, gelir, medeni durum, eğitim düzeyi, sınıf, amaç değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermiştir. Üniversite öğrencilerinin tutum düzeyinin cinsiyet, zaman tercihi ve üniversite değişkenine bağlı olarak anlamlı bir fark göstermediği tespit edilmiştir. Öğrencilerin görüşlerinden elde edilen verilerde ise üniversite öğrencilerinin hayat boyu öğrenme bağlamında uzaktan eğitim kullanımına yönelik olumlu görüşe sahip oldukları, hayat boyu öğrenmenin toplumsal ve kişisel öneminin farkında oldukları görülmüştür. Uzaktan öğrenme etkinlikleri arasında en sık dil öğrenmeden bahsettikleri görülmektedir. En sık kullandıkları uzaktan eğitim platformunun Youtube uygulaması olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin, uzaktan eğitimin gelecekteki kullanımına yönelik görüşlerinin ise teknolojik gelişmeler, uzaktan eğitimin avantajları ve uzaktan eğitimin uygulanabilirliğinin deneyimlenmiş olması yanıtları üzerinden şekillendiği belirlenmiştir.

This study aims to examine the attitudes and views of university students on distance education within the scope of lifelong learning. In the study a mixed research method and explanatory design were used. In this direction, survey study was used as a quantitative research method to determine the attitude levels of university students and phenomenological design was used as a qualitative study method to determine the views of university students. The research participants consists of students from Bursa Uludağ and Bursa Teknik universities. In the data collecting process "Distance Education Attitude Scale in Lifelong Learning" scale was used for the quantitative data and an open-ended interview form was used for the qualitative data of the study. The participants of 356 university students selected by convenience sampling and after 15 university students selected by purposive sampling for the interview form. The data were collected online via Google Forms. In the analysis process of the study, IBM SPSS Statistics 25 package program was used for quantitative data and the analysis consist of descriptive statistics, independent groups t-test and ANOVA. On the other hand analysing the qualitative data, content analysis and descriptive analysis were used. The most fundamental finding of the study is that the level of attitudes of university students towards distance education in lifelong learning found to be at a medium level. The attitudes of university students differed significantly according to the variables of age, income, marital status, educational level, class, and usage purpose. The attitude level of university students did not show a significant difference according to gender and university variables. In the data obtained from the views of the students, it was seen that university students had a positive view of the use of distance education in lifelong learning, were aware of the social and personal importance of lifelong learning and associated it with the ideas of personal development and not falling behind the age at the level of societies. It was found that they most often learning languages through distance learning activities and using the application Youtube the most as a platform. The views on the future of distance education were influenced mainly by the opinions which are technological developments, the advantages of distance education and learning experience that distance education was applicable during the pandemic period.
Investigating the attitudes and views of university students towards distance education in the context of lifelong learning
Keywords: Sosyoloji; Sociology