Yüksek Başarımlı Hesaplama Kullanan Elektromanyetik Dalga Yayılım Modelleri Geliştirilerek En Uygun Verici Yükseklik Ve Konumunun Belirlenmesi - Tabakcıoğlu, Mehmet Barış (My University, 2018)
Son zamanlarda kablosuz haberlesme teknolojisi çok büyük bir önem kazanmıstır. Kablosuz haberlesme sistemlerindeki gelisme ise elektromanyetik dalga yayılım problemini ortaya çıkarmıstır. Bina içi, kırsal bölge ve kentsel bölgelerde yayın yapan yayıncılık sistemleri her zaman alıcıyı dogrudan göremeyebilir. Vericiden çıkan elektromanyetik dalga yansıyarak, kırılarak veya kırınarak alıcıya ulasabilir. Bu tür optik olaylar sonucunda elektromanyetik dalga zayıflar. Alıcılar ise belirli sinyal gücünün altında cevap verememektedir. Bu durumda sinyal gücünün zayıf olmaması için vericinin konumunun belirlenmesi çok önemlidir. Sinyal gücü problemini çözmek için vericinin çıkıs gücü artırılabilir veya sisteme baska bir verici dâhil edilebilir. Çıkıs gücünü veya verici sayısını artırmadan, vericinin konumu optimize edilerek problem çözülebilir. Alıcı üzerindeki elektromanyetik dalganın gücünü kestirebilmek için birçok yayılım modeli ileri sürülmüstür. Bu projede önce 2D ve 3D ortamlar için kestirim yapan modeller için detaylı bir literatür taraması yapılmıs, 2D ve basit geometriler için 3D ısın izleme programı yazılmıstır. Uniform Kırınım Teorisi (UKT), Egim Kırınımı (EK) ve Dısbükey zarf teknigine dayalı egim kırınımı (EKDZ) modelleri kullanılarak her bir engel üzerinde elektromanyetik dalganın gücü kestirilip, kapsama alanı çıkarılmaktadır. Aday her bir baz istasyonu için olusturulan kapsama alanı haritalarından elektrik alan siddeti ortalamasına bakılarak optimum baz istasyonu konumu otomatik olarak seçilmektedir. Programlar MATLAB ortamında gelistirilmistir. Ayrıca modeller hesaplama zamanı ve kestirimin kesinligi açısından birbirleriyle de karsılastırılmıs ve islem süresini düsürmek için yüksek basarımlı hesaplama teknikleri kullanılmıstır.
01.06.2018
Keywords: Optimizasyon; ısın izleme teknigi; yüksek basarımlı hesaplama.; egim kırınımı; EKDZ modeli