Firmaların Kurumsal Yönetim Endekslerinin Vergi Yükümlülükleri Üzerindeki Etkisi - Kızıler, Neslihan; Kaya, Abdulkadir (Maliye ve Finans Yazıları Yayıncılık Ltd. Şti., 2025)
Küreselleşmenin hız kazandığı günümüz ekonomik ortamında işletme başarısı yalnızca finansal kârlılık göstergeleriyle ölçülmemekte; çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) kriterleri giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu ilkelerden, işletmelerin adalet, şeffaflık, hesap verebilirlik ve paydaş sorumluluğu gibi konuları kapsayan yönetişim ilkesi kurumsal yönetimin kalitesinin de bir göstergesidir. İşletmelerin bu kritere uyum düzeyini değerlendirmek amacıyla Kurumsal yönetim Endeksi (KYE) hesaplanmaktadır. Bu endeks, yatırımcılara yalnızca kısa vadeli finansal performans değil, aynı zamanda uzun vadeli sürdürülebilirlik kapasitesi ve yönetişim kalitesi hakkında da güvenilir bilgiler sunmaktadır. İşletmelerin kurumsallık düzeylerinin yüksek olması, firma başarısı, ESG süreçleri pozitif etkileyeceğinden, KYE ile işletme dönem vergileri arasında da bir ilişki ortaya çıkaracaktır. Bu çalışmanın amacı, BIST Sürdürülebilirlik25 Endeksi’ndeki işletmelerin, 2014-2024 döneminde dönem vergileri ile KYE, toplam varlıklar ve piyasa değeri arasındaki ilişkiyi panel veri analiziyle incelemektir. Ampirik bulgular sonucunda, dönem vergileri ile KYE arasında negatif, toplam varlıklar ile pozitif bir ilişkinin olduğunu tespit edilmiştir.

In today’s rapidly globalizing economic landscape, business performance is no longer evaluated solely through traditional profitability indicators; environmental, social, and governance (ESG) criteria have become increasingly significant. Within ESG, the governance dimension—covering fairness, transparency, accountability, and stakeholder responsibility—serves as a key measure of corporate governance quality. The Corporate Governance Index (CGI) is used to assess firms’ compliance with these principles, offering investors reliable insights into both short-term financial performance and long-term sustainability capacity. Since strong governance mechanisms enhance firm performance and ESG outcomes, a relationship between CGI scores and corporate income taxes is expected. This study aims to analyze the relationship between period taxes, CGI, total assets, and market value for companies listed in the BIST Sustainability 25 Index over the 2014–2024 period using panel data methods. Empirical results indicate a negative association between period taxes and CGI, and a positive association with total assets.
The Effect of Firms’ Corporate Governance Indices on Tax Liabilities
Keywords: Environment and Climate Finance; Çevre ve İklim Finansmanı