Zonguldak İlinde Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadelede Parazitoid Böcek Pimpla turionellae’nın Kullanılması - Buyukguzel, Kemal; Coşkuncu, Kıymet Senan; Buyukguzel, Ender; Erdem, Meltem; Küçük, Ceyhun (Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, 2017)
Hymenopter endoparazitoid bir tür olan Pimpla turionellae L . Hymenoptera: Ichneumonidae büyük bal mumu güvesi Galleria mellonella L.’nın de dahil olduğu bir çok lepidopter türün parazitoitidir. Yumurtalarını bu böceklerin puplarının içine bırakırlar. Yumurtalar gelişip açıldıktan sonra serbest kalan larvalar konak pupların hemolenfi ve dokuları ile beslenerek konakları öldürmektedir. Böylece bu böcekler zararlı böceklerle biyolojik mücadele programlarında önemli bir role sahiptir. Bu nedenle parasitoid P. turionellae’nın kitlesel olarak üretimi tarımsal ürünler kadar Zonguldak’taki orman ağaçlarının meyve ağaçları ve endüstriyel öneme sahip ağaçlar zararlılardan korunması için oldukça önemlidir. Bu parazitoidin doğal konak G. mellonella’nin pupları kulanılarak laboratuvar şartlarında ve kimyasal yapısı bilinen sentetik besinler ile laboratuvar şartlarında kitle üretimi yapılmaktadır. P. turionellae laboratuvarda kitle halinde üretilerek gerektiği zaman zararlı böceklerin yoğun olduğu ormanlık alanlara bırakılarak ağaçların zararlılardan korunması sağalanabilir

Hymenopter endoparazitoid bir tür olan Pimpla turionellae L . Hymenoptera: Ichneumonidae büyük bal mumu güvesi Galleria mellonella L.’nın de dahil olduğu bir çok lepidopter türün parazitoitidir. Yumurtalarını bu böceklerin puplarının içine bırakırlar. Yumurtalar gelişip açıldıktan sonra serbest kalan larvalar konak pupların hemolenfi ve dokuları ile beslenerek konakları öldürmektedir. Böylece bu böcekler zararlı böceklerle biyolojik mücadele programlarında önemli bir role sahiptir. Bu nedenle parasitoid P. turionellae’nın kitlesel olarak üretimi tarımsal ürünler kadar Zonguldak’taki orman ağaçlarının meyve ağaçları ve endüstriyel öneme sahip ağaçlar zararlılardan korunması için oldukça önemlidir. Bu parazitoidin doğal konak G. mellonella’nin pupları kulanılarak laboratuvar şartlarında ve kimyasal yapısı bilinen sentetik besinler ile laboratuvar şartlarında kitle üretimi yapılmaktadır. P. turionellae laboratuvarda kitle halinde üretilerek gerektiği zaman zararlı böceklerin yoğun olduğu ormanlık alanlara bırakılarak ağaçların zararlılardan korunması sağalanabilir.
Usage of Parasitoid Insect Pimpla turionellae for Biological Control of Forest Pest Insects in Zonguldak