Ev Otomasyon Sistemleri Için Yönetilebilir Güvenli Ağ Geçidi - Levi, Albert; Togay, Cengiz; Togay, Cengiz; Demir, Simge; Kasif, Ahmet; Şimşek, Şevval; Kocadağ, Halime Sinem (My University, 2021)
Nesnelerin İnterneti kapsamında kullanılan cihazların gittikçe daha fazla basitleşmesi ve heterojenliklerinin artması, Ev Otomasyon Sistemlerinde (HAS ? Home Automation Systems) karmaşık güvenlik ve mahremiyet mekanizmalarının oluşturulmasını çok daha zor hale getirmektedir. Ev Otomasyon Sistemleri İçin Yönetilebilir Güvenli Ağ Geçidi (FUSE - Full-managed secure gateway for Home Automation Systems) projesi, nesnelerin, verilerin ve hizmetlerin birbirilerine olan bağlantısını artıran bir ara katman ile HAS geliştirmeye yenilikçi bir yaklaşım önermektedir. Ayrıca, söz konusu güvenlik ve gizlilik tehditleri yüksek düzeyde koruma sağlayacak şekilde adreslenmiştir. Önerilen yaklaşım IHG (Yenilikçi Ev Ağ Geçidi ? Innovative Home Gateway) denilen ve HAS içindeki orkestrasyonu sağlayan bir bağlantı noktasının yeteneklerine dayanmaktadır. IHG, temel olarak, birçok HAS akıllı nesnesinin, farklı proseslerin yürütülmesi amacıyla, bağlandığı yerdir. Proje kapsamında, HAS ve HAS yönetiminde farklı güvenlik ve mahremiyet ihtiyaçlarını ele alacak şekilde, IHG tasarımı ve geliştirmesi için değişik yaklaşımlar önerdik. Ayrıca, anomali ve izinsiz giriş tespiti için makine öğrenmesi tabanlı akıllı modeller geliştirdik. Türk ekibi, 2 SCI-E indeksli dergi makalesi (biri revize edilmiş ve hakem incelemesinde) ve 3 hakemli uluslararası konferans bildirisi yazmıştır. Bunların dışında 3 yüksek lisans öğrencisi bu proje kapsamında tezlerini tamamlamıştır.
01.08.2021
Keywords: Sibergüvenlik; Akıllı Ev; Güvenli Ağ Geçidi; Mahremiyet; Nesnelerin İnterneti