Şasi salıncak kolu üretimi ürün karbon ayak izinin hesaplanması ve yaşam döngüsü analizi yapılması - Saraç, Aybike (Bursa Teknik Üniversitesi, 2025)
Bu tez çalışmasında, net ağırlığı 3,2 kg olan şasi salıncak kolu parçasının beşikten mezara sistem sınırları kapsamında ürün karbon ayak izinin hesaplanması ve yaşam döngüsü analizinin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma, ISO 14040 ve ISO 14044 standartlarına uygun olarak yürütülmüş, SimaPro 9.6.0.1 yazılımı ve Ecoinvent 3.10 veri tabanı kullanılmıştır. Analiz kapsamında fonksiyonel birim olarak 1 adet paketlenmiş ürün esas alınmıştır. IPCC 2021 GWP100 metoduna göre ürünün karbon ayak izi 9,788 kg CO? eşdeğeri olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak, abiyotik kaynak tükenmesi 5,91E-05 kg Sb eşdeğeri, fosil kaynak kullanımı 223,96 MJ olarak hesaplanmıştır. Ozon tabakasının incelmesine etkisi 1,49E-07 kg CFC-11 eşdeğeri, küresel ısınma potansiyeli (GWP100a) 9,65 kg CO? eşdeğeri, insan toksisitesi 592,01 kg 1,4-diklorobenzen (1,4-DB) eşdeğeri olarak tespit edilmiştir. Ayrıca tatlı su ekotoksisitesi 137,43 kg 1,4-DB eşdeğeri, deniz suyu ekotoksisitesi 233.321,63 kg 1,4-DB eşdeğeri, kara ekotoksisitesi ise 3,65 kg 1,4-DB eşdeğeri olarak bulunmuştur. Fotokimyasal oksidasyon potansiyeli 2,27E-03 kg etilen eşdeğeri, asitleşme potansiyeli 6,14E-02 kg SO? eşdeğeri, ötrofikasyon potansiyeli ise 2,74E-02 kg PO?³? eşdeğeri olarak hesaplanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda, ürünün tüm yaşam döngüsü boyunca oluşan çevresel etkileri kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiş ve çevresel sürdürülebilirlik açısından önemli göstergeler ortaya konmuştur.

In this study, the cradle-to-grave product carbon footprint and life cycle assessment of the rear chassis control arm, with a net weight of 3,2 kg, were carried out. The analysis was conducted in accordance with ISO 14040 and ISO 14044 standards, using SimaPro 9.6.0.1 software and the Ecoinvent 3.10 database. One packaged product was considered as the functional unit in this assessment. According to the IPCC 2021 GWP100 method, the product's carbon footprint was calculated as 9,788 kg CO? equivalent. Additionally, abiotic resource depletion was found to be 5.91E-05 kg Sb equivalent, while fossil fuel depletion amounted to 223.96 MJ. The impact on ozone layer depletion was calculated as 1.49E-07 kg CFC-11 equivalent, and global warming potential (GWP100a) was found to be 9.65 kg CO? equivalent. Human toxicity was measured as 592.01 kg 1,4-dichlorobenzene (1,4-DB) equivalent. Freshwater ecotoxicity was determined as 137.43 kg 1,4-DB equivalent, marine ecotoxicity as 233,321.63 kg 1,4-DB equivalent, and terrestrial ecotoxicity as 3.65 kg 1,4-DB equivalent. Furthermore, photochemical oxidation potential was calculated as 2.27E-03 kg ethylene equivalent, acidification potential as 6.14E-02 kg SO? equivalent, and eutrophication potential as 2.74E-02 kg PO?³? equivalent. These results provide a comprehensive evaluation of the product's environmental impacts throughout its life cycle and offer significant insights into its environmental sustainability performance.
Chassis swing arm production product carbon footprintcalculation and life cycle assessment
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering