TIP FELSEFESİ YAPABİLMENİN İMKÂNI ÜZERİNE BİR SORUŞTURMA - Ulukütük, Mehmet (Bursa Teknik Üniversitesi, 2018)
Bu makalede tıp felsefesi yapabilmenin imkânına yönelik bir soruşturma yapılmaya çalışılmaktadır. Bu bağlamda şu soruların cevapları aranmaya çalışılacaktır: Gerçekten bir tıp felsefesi yapabilir miyiz? Böylesi bir alanın sınırları ve kapsamını nasıl belirleyebiliriz? Tıp ve felsefe ilişkisinden mi yoksa tıptaki felsefeden mi bahsedebiliriz? Modern tıbbın pozitivist karakterine yönelik her türden eleştiri bir tıp felsefesi olarak görülebilir mi? Tıp felsefesi bir felsefe disiplininin mi adıdır yoksa modern tıbbı eleştirmenin bir aracı mıdır? Tıbbı felsefi bir bağlamda düşünmenin konusu haline getirmenin felsefeye katkısı neler olabilir tıbba katkısı neler olabilir? Bu makalede söz konusu soruların cevaplarına yönelik bir soruşturma yapılırken hem konu ile ilgili mevcut literatür tasvir, tahlil ve tenkit edilmeye çalışılacak hem de tıp felsefenin kapsamı ve sınırlarına yönelik bir teklifte bulunulacaktır.