Alkil Keten Dimerin Doğal Lif Ve Cam Elyaf TakviyeliBiyopolimer Kompozitlerin Performans Özellikleri ÜzerineEtkisi - Ertaş, Murat; Cavdar, Ayfer Donmez (My University, 2020)
Günümüzde artan çevre bilince paralel olarak biyo bazlı malzemelerden üretilen yeni nesil kompozitlerin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Projede; PLA matrisinde, odun unu ve cam elyaf takviyeli kompozitlerin performans özelliklerinin iyileştirilmesi amacıyla alkil keten dimer (AKD) ilk defa uyumlaştırıcı olarak kullanılmıştır. AKD?nin doğal life hidrofobik özellik kazandırılması ve matrisi içindeki uyumun artırılması hedeflenmiştir. Hibrit PLA kompozitleri ekstrüzyon + sıcak pres kalıplama ile üretilmiştir. Kompozitlerin kimyasal, fiziksel, mekanik, termal ve morfolojik özellikleri incelenmiştir. FTIR analizi sonucunda 1690-1760 cm-1 arasındaki pik şiddetindeki artış AKD?nin karbonil grubu ve odunun hidroksil grupları arasındaki ester bağının varlığını ortaya koymuştur. Kompozitlerin fiziksel özellikleri incelendiğinde; AKD ilavesiz kompozitler için su alma oranları, %0,9 ile %11,9 arasındayken, AKD ilaveli grupta bu oran olumlu bir etkiyle %0,9 ile %10,36 arasında değişmiştir. AKD ilaveli PLA kompozitlerin kalınlık artış oranı, AKD ilavesiz kompozitlere göre daha düşük olduğu görülmüştür. Saf PLA ve AKD içermeyen PLA kompozitlerin temas açıları 53,50°- 90,70° aralığında yer almıştır. AKD ilavesiyle bu kompozitlerin temas açıları artarak 82,68° - 116,63° aralığında ölçülmüştür. Hibrit kompozitlerin mekanik özellikleri; AKD ilavesiz PLA matrisinde cam elyaf miktarı arttıkça önemli ölçüde artmıştır. AKD ilavesi odun lifi ve polimer arasında uyumu arttırmış ve mekanik dirençlerde artışa neden olmuştur. Ancak bu iyileşme cam yünü katkılı hibrit kompozit gruplarında gözlenmemiştir. Ayrıca AKD ilavesiyle hibrit kompozitlerin elastikiyet modülü değerleri azalmıştır. Hibrit PLA kompozitlerin TGA eğrileri AKD ilavesi ile önemli bir değişikliğe uğramamış olup katkı maddesinin türüne ve oranına göre bozunma sıcaklıkları küçük artış ve düşüşler göstermiştir. AKD ilavesi ile PLA kompozitlerin kristalizasyon sıcaklığı (Tcc) sıcaklığı azalırken, kristalinite dereceleri (Xc) artmıştır. HDT analizi sonucunda, AKD ilaveli kompozitlerin ısı altında deformasyon sıcaklığı AKD?siz gruba göre tüm varyasyonlarda azalmıştır. Kompozitlere cam elyaf ilavesiyle birlikte ısıl iletkenlik katsayısında belirgin bir değişiklik olmamıştır. Bulgular AKD?nin, doğal lif katkılı PLA kompozitlerinde bağlama maddesi olarak potansiyel bir kullanıma sahip olabileceğini göstermiştir
01.12.2020
Keywords: Biyokompozit; alkil keten dimer; poli(laktik) asit; cam elyaf; hidrofobiklik