ALUMİNYUM HİDRAT VE KALSİYUM KARBONATIN GRİ KARTON ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ - Başboğa, Hülya Varlıbaş; Karademir, Arif (My University, 2023)
Lignoselülozik malzemelerden üretilen kağıt grupları hammadde temini konusunda uzun süredir sorunlar yaşamaktadır. Dünya çapındaki üreticiler ve araştırmacılar hammadde temini sorunlarının çözümünü araştırmaya devam etmektedir. Araştırma sırasında bazı çözüm yolları bulmuşlardır. Bunlardan en sık kullanılan çözüm yolu ise hamura dolgu maddesi ilave edip hammadde miktarını azaltarak kağıdın kalitesinin artmasına katkı sağlamayı hedeflemişlerdir. Yapılan çalışmalarda dolgu maddelerinin belirli bir orana kadar kullanımının nihai ürünün kalitesini iyileştirdiği, kullanım oranının artmasıyla kağıdın fiziksel ve mukavemet özelliklerinin azaldığı belirlenmiştir. Bu çalışmada, kağıt sektöründe en fazla dolgu maddesi olarak kullanılan Kalsiyum Karbonat’a alternatif bir dolgu maddesi olarak Alüminyum Hidrat’ın gri karton üretiminde değerlendirilmesinin üretilen kağıtların mukavemet (kopma ve patlama direnci) ve optik (beyazlık, parlaklık, sarılık ve CIE L a b değerleri) özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışma kapsamında gri karton hamur süspansiyonu içerisine Kalsiyum Karbonat ve Alüminyum Hidrat beş farklı (%0, %5, %10, %20 ve %30) oranda dolgu maddesi olarak kullanılmıştır. Farklı dolgu maddesi katılımıyla, standart British Sheet Former cihazında 75 gr/m2 gramajda el kâğıtları üretilmiştir. Elde edilen sonuçlar neticesinde, Kalsiyum karbonat ve Alüminyum Hidrat dolgu maddeleri kullanımı sonucu kâğıtların optik özellikleri iyileşirken, kopma ve patlama dirençlerinde düşme kaydedilmiştir. Dolgu maddelerinin aynı oranda kullanılmasıyla kâğıtların özellikle beyazlık ve parlaklık değerlerinde, Alüminyum Hidrat yaklaşık 2 ile 3 kat arasında Kalsiyum Karbonattan daha çok yükselme sağlamıştır. Sarılık değerlerinin düşürülmesinde de aynı ilişki belirlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarının kağıt üreticilerine faydalı bir öneri olacağına inanılmaktadır.
Keywords: Dolgu Maddesi; Kağıt Üretimi; Gri Karton; CaCO3; Alüminyun Hidrat