Hidrotermal Olarak Sentezlenen Titanyum Dioksit Mikronaltı Tozları Üzerine Kalsinasyon Sıcaklığının Etkileri - Bulut, Büşra; Duman, Şeyma (Konya Teknik Üniversitesi, 2021)
Bu çalışma, titanyum dioksit (TiO2) mikronaltı tozların titanyum tetraizopropoksit başlangıç malzemesinden, hidrotermal yöntem ve ardından yapılan kalsinasyon ile sentezlenme prosedürünü incelemektedir. Hidrotermal sentez sonrası yapılan kalsinasyon işleminin, 200 °C ‘den 800 °C’ye kadar değişen sıcaklıklarda uygulanması ile, bu sıcaklıkların elde edilen tozların kristal fazı, morfolojisi ve partikül boyutu üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Kalsinasyon işlemini takiben, elde edilen tozlar çeşitli karakterizasyon teknikleri kullanılarak incelenmiştir. Morfolojik analiz sonuçlarına göre mikronaltı tozların kristal yapısı artan kalsinasyon sıcaklığından etkilenmiştir. Anataz ve rutil faza sahip TiO2 mikronaltı tozlar, sırasıyla iki modlu ve tek modlu partikül boyut dağılımı göstermişlerdir. Ayrıca, kalsinasyon sıcaklığı arttıkça sentezlenen mikronaltı tozların partikül boyutları azalırken, kristalit boyutları artmıştır. Faz analizi sonuçları, tetragonal yapıda anataz ve rutil faza sahip TiO2 mikronaltı tozları ortaya çıkarmıştır. Özellikle, anatazdan rutil faza dönüşüm düşük sıcaklıklarda gerçekleştirilmiştir.

This study examines the synthesis procedure of titanium dioxide (TiO2) submicron powders from titanium (IV) isopropoxide initial by combining the hydrothermal method and subsequent calcination. Various calcination temperatures changing from 200 °C to 800 °C were applied after hydrothermal synthesis to understand the effects on the crystalline phase, particle size, and morphology of the powders. Following the calcination procedure, the properties of synthesized powders were assessed by using different characterization techniques. According to the results of morphological analysis, the crystalline structure of submicron powders was affected by increasing calcination temperature. Anatase and rutile phases of TiO2 submicron powders displayed unimodal particle size distribution, respectively. Furthermore, the particle sizes of synthesized TiO2 submicron powders decreased by the increasing calcination temperature, while the crystallite sizes increased. The results of phase analysis revealed that TiO2 submicron powders have tetragonal structure anatase and rutile phase. In particular, anatase to rutile phase transformation was carried out at low temperatures.
EFFECTS OF CALCINATION TEMPERATURE ON HYDROTHERMALLY SYNTHESIZED TITANIUM DIOXIDE SUBMICRON POWDERS
Keywords: Engineering; Mühendislik