Browsing by Author "Cinar, Aycan"
Now showing items 1-8 of 8
-
Determination of antimicrobial activities of different flower honeys
Cinar, Aycan (Bursa Uludag University, 2020)Honey is highly nutritious, and a functional food rich in bioactive components. The biological activity of honey differs according to its botanical origin, geographic properties, and climate characteristics. Therefore, it ... -
Keşkül üretiminde haccp sistemi ve çevresel izleme programının (ÇİP) uygulanması
Onbaşı, Elif (Bursa Teknik Üniversitesi, 2020)İnsan yaşamının her evresinde gerekli olan makro ve mikro besin öğelerini içeren süt ve süt ürünleri halk sağlığı açısından büyük bir öneme sahiptir. Süt ürünleri arasında yer alan sütlü tatlılar gelişen teknoloji, toplumun ... -
Modelling of Listeria monocytogenes growth and survival in presence of royal jelly, a promising anti-biofilm agent
Altuntaş, Seda; Cinar, Aycan; Altuntas, Volkan (Vup Food Research Inst, Bratislava, 2020)Royal jelly is a natural bee product with well-known antimicrobial properties and prominent clinical uses. The main objective of this study was to reveal the response of L. monocytogenes to royal jelly. Firstly, the influence ... -
Monitoring environmental microbiological safety in a frozen fruit and vegetable plant
Cinar, Aycan; Onbaşı, Elif (Sociedade Brasileira de Ciencia e Tecnologia de Alimentos, SBCTA, 2021)Ensuring food safety is becoming progressively important in frozen foods due to increased demand and consumption worldwide. The Environmental Monitoring Program (EMP) shall support daily operational activities and monitor ... -
Patlıcan esaslı alternatif çerez gıdaların geliştirilmesi
Sever, Sercan (Bursa Teknik Üniversitesi, 2018)Bu çalışmada; patlıcandan cips elde etme olanakları araştırılarak ülkemizdeki patlıcan üretiminin farklı bir alanda değerlendirilmesi ile kullanımını yaygınlaştırarak yeni bir alternatif çerez gıda geliştirilmesi amaçlanmıştır. ... -
The presence of mold in chestnut honey: Is a risk factor to health?
Cinar, Aycan (Parlar Scientific Publications, 2020)In this study, 45 chestnut honey obtained from five different locations in Turkey were examined. The mycological results recovered 11 mold genera consisting of 79 isolates including Absidia spp., Alternaria spp., Aspergillus ... -
Rheological and microstructural characterization of royal jelly at different temperatures
Sarıcaoğlu, Furkan Türker; Cinar, Aycan; Demircan, Hüseyin; Oral, Rasim Alper (Wiley, 2019)In this study, effect of temperature (4, 10, 25, and 35 degrees C) on microstructural and rheological properties of royal jelly (RJ) was investigated. Our results indicated that pH and proximate composition of RJ was ... -
Türkiye'de yaygın olarak yetişen sarımsak genotiplerinin antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi
Çalışkan, Bilge (BTÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Sarımsak, zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olarak doğada bulunan en etkili antibiyotiklerden biridir. Antimikrobiyal özellikleri ile doğal koruyucu olarak kullanılmaktadır. Sarımsağın antimikrobiyal özellik göstermesini ...